Μενέλαος Χαραλαμπίδης: η εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα
Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις "Αλεξάνδρεια" η μελέτη του Μενέλαου Χαραλαμπίδη "Η εμπειρία της κατοχής και της αντίστασης στην Αθήνα".
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, δύο συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής. Ασχολείται επίσης με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων, Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012.
Από το δελτίο τύπου των εκδόσεων "Αλεξάνδρεια" μεταφέρουμε ένα περιορισμένο σε έκταση, αλλά ενδεικτικό, απόσπασμα:
"...Η μελέτη εστιάζει στο εαμικό αντιστασιακό κίνημα στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις προσφυγικές συνοικίες και εξηγεί γιατί οι πρόσφυγες της Καισαριανής και του Βύρωνα, με τη συνδρομή συναγωνιστών τους από το Παγκράτι, τη Γούβα και τον Υμηττό, μετέτρεψαν τις γειτονιές τους σε προπύργια του ΕΑΜ. Εξετάζει τους λόγους ένταξης στις εαμικές οργανώσεις και τις πρακτικές στρατολόγησης και κινητοποίησης των μαζών που χρησιμοποίησε το ΕΑΜ. Δείχνει πώς μέσα από τις μάχες στους δρόμους ή τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και στα συνεργεία αναγραφής συνθημάτων, η αντιστασιακή εμπειρία συγκροτεί μια νέα πολιτική ταυτότητα και ένα νέο συλλογικό υποκείμενο..."
Έχοντας ζήσει-συχνά από αρκετά κοντά-τον κόπο που συνόδευσε αυτή τη μελέτη, συνδεδεμένο άρρηκτα με τη σοβαρότητα με την οποία την περιέβαλλε ο συγγραφέας της και το χρόνο που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί, να ευχηθούμε με τη σειρά μας και από καρδιάς "καλοτάξιδο".
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο των εκδόσεων "Αλεξάνδρεια"